Close
Skip to content

Nico Schellingerhout

trainer en transformatiecoach


Wat maakt je uniek als trainer? 

Ik zeg waar het op staat, ik heb weinig filters. Mijn productontwikkeling achtergrond maakt me ook anders. Productbedrijven hebben uitdagingen die dienstverleners niet hebben, waardoor je in een productomgeving (vanuit hetzelfde agile gedachtegoed) tot andere oplossingen komt. Naast kennis overdragen wil ik vooral verandering stimuleren. SAFe is het middel en verandering het doel. Ik vind het leuk om mensen aan het denken te zetten en ze uit vaste denkpatronen halen: het is makkelijk om 10 redenen verzinnen waarom iets niet kan, maar wat kan er wel? Op een andere manier tegen dingen aan kijken is de basis van organisatieverandering. 

Kan je een mooie herinnering uit een training delen? 

Ik leer veel van cursisten en soms zitten daar pareltjes tussen. Een cursist vertelde eens over een onderzoek naar het gedrag van kinderen op een schoolplein: als het plein duidelijk is begrensd, spelen de kinderen vrijer dan wanneer de grens niet duidelijk is. Het mooie is dat dit ook voor medewerkers en leiders in een transformatie geldt. Als je minder gaat sturen valt een vorm van veiligheid weg, en staat de organisatie voor de vraag: hoe vul je dit gat op? 

Wat is je connectie met Connected Learning? 

Connected Learning verbindt zelfstandige, onafhankelijke Agile transformatie experts in een uniek netwerk. Elke expert brengt specifieke kennis, ervaringen en inzichten mee en versterkt daarmee het netwerk. Zelf breng ik kennis uit onderzoek en ontwikkeling, anderen komen uit de IT, overheidsinstanties… Ik werk graag samen met andere trainers om een breed perspectief te bieden en om van elkaar te leren. Om mijn impact te vergroten ben ik begonnen met een blog. Het eerste artikel gaat over het belang van keuzes maken als leider in een Agile organisatie.” 

Wat is typisch Nico? 

Als kind was ik al leergierig, speelgoed was interessant zolang ik ervan kon leren. Zodra ik het trucje doorhad zocht ik iets anders. Ik ben dus gek op nieuwe uitdagingen en een echte starter; een afmaker ben ik niet zo, dat laat ik liever aan anderen over. Mijn kracht is het vermogen om situaties te doorgronden en terug te brengen tot de kern. Ik zie makkelijk verbanden en vind oplossingen die praktisch uitvoerbaar zijn en mensen in beweging zetten. De eerste rode draad in mijn carrière is manieren vinden om slimmer te onderzoeken, ontwerpen en ontwikkelen.  De tweede rode draad is het ontwikkelen van waardevolle producten, op dit moment voel ik me gedreven door duurzaamheid, energietransitie en footprint verkleining. 

Waar ben je het meest trots op? 

Mijn eerste Agile verandering bij Philips. Een afdeling werd geconfronteerd met conflicterende wensen van de diverse interne klanten en kwam hiermee niet vooruit. In een Agile training viel voor mij het kwartje en ik startte een transformatie. Na een intensief traject met de hele afdeling stond de eerste succesvolle Agile Release Train binnen Philips. De looptijden reduceerden drastisch (van 240 dagen, naar 100), de leveringsfrequenties namen toe (van 1 a 2 keer per jaar, naar 5 keer), en de motivatie, kwaliteit en compliance verbeterden. Het meest trots ben ik op het blijvende effect; de verandering houdt zichzelf in stand.