Close
Skip to content

Michael Wiegel

NLP Trainer

“Clichés hebben de neiging om waar te zijn, in 2019 begon ik met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en ik heb niet meer omgekeken. Veel mensen denken dat ze met NLP kunnen leren hoe ze het gedrag van anderen kunnen beïnvloeden. NLP gaat (onder andere) over communicatie met jezelf en anderen. Je leert hoe je je communicatie aanpast op de ander zodat er verbinding ontstaat. NLP maakte mij bewust van mijn eigen perceptie en hoe dat diemijn gedrag en communicatie beïnvloede. Ik leerde om flexibel te zijn in mijn gedrag en verbinding te maken met mezelf en anderen. Ook ontwikkelde ik een krachtige en flexibele mindset; je hebt immers geen invloed op wat je overkomt maar wel op de manier waarop je daarop reageert. Die bewustwording is wat ik andere mensen ook gun. 

  

Onlangs tijdens een training zei iemand: “sinds ik NLP toepas ben ik veel flexibeler in communicatie met mijn team”. En daar zit de mooie link met Agile. Agile werkt alleen als er een veilige basis is. NLP gaat over verbinding maken, vertrouwen, respect en veiligheid. Als je veiligheid creëert kan je effectiever samenwerken en beter focussen op waar het om gaat; samen je doelen behalen. Een gelukkige medewerker is een goede medewerker. 

Agile is meer dan een methode, het is ook een mindset verandering. Een mindset veranderen doe je niet in paar sessies, daar werk je elke dag aan. Om een mindset te veranderen hoef ik de inhoud van het werk niet te kennen en dat maakt mij als trainer en coach breed inzetbaar. 

  

Met Connected Learning geven we nu communicatie en mindset trainingen op basis van NLP. Zoals laatst bij ASML waar we een groep van 40 mensen trainden. Ze waren vrij introvert maar al snel ontstond er beweging, mensen stelden vragen en deelden verhalen. Dat betekent dat mensen zich veilig voelen en geeft mij als trainer kans om ze mee te nemen in hun ontwikkeling. Dat zijn de momenten waar ik voor leef. Uiteindelijk gaat het om het veranderen van je eigen gedrag, niet die van iemand anders.